perjantai 3. huhtikuuta 2015

Ei näin!!!




Tässä ^ ohjeita miten pitää toimia. ( Kuva täältä )
Seuraa tilannekuvia miten ei pidä toimia..


Pilko sisältö mahdollisimman pieneksi.


Tyhjennä nesteet vähintään joka toinen päivä. Tässä menossa kolmas tai neljäs päivä..


(On tämä omien jätteiden esittely sitten kivaa ;) )
Tässä ei varsinaisesti mitään vikaa ole. Alla on kerros multaa, päällä pari viikkoa fermentoituneet jätteet.
Ja ei muuten haise!!! Etikka tulee minulle mieleen..
Jos sattuu unohtamaan nesteiden poiston alemmasta ämpäristä, niin kommentit sen tyhjentämisen jälkeen: "Missä täällä on kiljutehdas?!?!"
Eli mitään märännyttä tai homeista lehahdusta ei missään vaiheessa ole tullut :) Olen vissiin oikeilla jäljillä vaikka pilkkomisessa ja nesteen tyhjennyksessä olisi parantamisen varaa.
Etsin yhä isoja ämpäreitä. Niihin voisi sijoittaa vähän enempi. Aikaa ja rahaa. Askarrella valepohjan ja hanan.
Jos olette facebookissa ja kiinnostuneet bokashista, kannattaa liittyä ryhmään "Kompostointi Bokashi Suomi". Mukava ryhmä. Innostuneita bokashi kompostikokeilijoita ja ämpärirakentelijoita. Ihanaa huomata että muillakin pyörii hanat ja ämpärit ja roskat ja kierrätykset... päässä.


Kokemus opetti että parin viikon fermentoituminen pehmentää kyllä kovimmankin ananaksen ;) Istutuslapio meni kuoresta läpi ilman voimankäyttöä. Mielenkiintoista myös nähdä miten käy avokadonsiementen..


Ei tässäkään kuvassa varsinaista virhettä ole. Jätteiden päällä on paksu kerros vanhoista yrttipurkeista siroteltua multaa. Jätin ämpärin lämpimään kasvihuoneeseen fermentoitumaan. Ihanaa..
Joo, kaksi päivää paistoi aurinko. Sitten satoi luntaräntää ja oli yöllä liki -20 astetta. Taisi bokashin eteneminen tyssätä siihen. Mutta kovasti luotan ja uskon siihen että vielä jonain päivänä tulee lämmin :D


Nyt on saavi täynnä ja kun komposti on saanut muutaman viikon muhia lämpöisessä, kippaan sen viime kesänä puuhailtuun kurkkupenkkiin. Katsotaan millaisia kapinallisia kiekurakurkkuja tänä kesänä nousee kohti kasvihuoneen kattoa..






En tiedä onko tämä bokashimehujen ansiota, mutta tämä korallikaktus kukki minulle viimeksi joskus 15 vuotta sitten.. Nyt kaktus on ihan keltaisena ja uusia kukkia tulee kuihtuneiden tilalle koko ajan.
Olen iloinnut myös roska-astian läheisyydessä. Tyhjennyspäivän lähestyessä täytyy muistaa tyhjentää kaikki roskikset, koluta nurkat ja komentaa muksujakin tyhjentämään omat koppansa. Ei raski antaa puolityhjänä kipata astiaa.. Täytyy seurata tilannetta ja jos pysyy samana, alan tiedustella tyhjennysvälin pidentämistä.

Ämpärikevennys






5 kommenttia:

  1. Heeei, tuosta sinun ämpärin täyttämisestä en ymmärrä yhtään mittään, mutta hekottelin tuon ämpärikevennyksen kanssa kattoa hekottelin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Se on klassikko! Minä jaksan nauraa sille aina vaan uudelleen..
      Jos bokashi kompostointi kiinnostaa, niin edellinen bokashi postaus voi hieman avata asiaa ;)

      Poista
  2. kjähkjäh,paiskoin sua haasteella,löytyy blogista. hopihopi vastailemaan ;)

    VastaaPoista
  3. Itte törmäsin bokashiin ekaa kertaa kun sun blogiin törmäsin...puutarha-aiheisia metsästin ja sellasia jotka käyttää "luomu"-lannoitusta. Alkoi kiinnostaa kovasti...systeri suunnitteli että hankkii mulle sellasen ison pihajättiläisen nimeltään lämpökomposti, mutta se vaan siirty ja siirty...joten onneksi törmäsin sun bokashi-juttuun. Itte , kun olen tällänen tee-se-itse-ihminen, varsinainen Pelle Peloton niin ajattelin kokeilla kuinka homma etenee itse tehtynä ja hiukan muokattuna. Mulla kierrossa kolme sankoa...ekaan laitan ne biojätteet enenn kuivausta ja pienimistä...sitten siirrän 5 litran kannelliseen ja sitä täyttelen niin en tosiaan tule availleeksi sitä ekaa virallista bokashikippoa ennen kuin se ensimmäinen kannellinen astia on täynnä. bokashin pohjassa ruuvimeisselillä tusatut reiät ja rei´istä valuu lillinki astiaan...olen sen hässäkän sulkenut vielä muovipussiin. Lillingit lasken tyhjään mehukattiputeliin ja laimennan sen vedellä...Viimeksi eilen ipanat nuuski sitä mehukattipulloa, kun korkki oli auki ja tuumailivat että sellaselle erikoiselle tuoksuu, mutta ei haise. Isompien lasten kaveri siihen, että mitähän jos tota jois vahingossa. Tuskin mitään aivan kamalaa!!! Siitä siirrän isompaan astiaan ja siellä saa sitten bokashi olla rauhassa. Tänään kävin kaupasta ihan kuudella eurolla ostamassa kaks 10 litran kannellista sankoa. Väkerrän vielä ilmalukot ihan itse. Mä painelen ilmat pois sellasella muoviastialla ja sitten sen muovikipon sisään painoksi on laitettu vielä iso kivi. Oon tässä vielä miettimässä mikä olis sellanen hyvä tee-se-itse EM-vaihtoehto. ( Vois kokeilla kombutsaa elikkä volgansien tai maitosientä.) Ainoastaan biojäte haiskahtaa sillon, kun se on siinä väliastiassa ennen menoa fermentoitumaan. Tämä hullu tiedemies/ Pelle Peloton-touhuilu kulkee suvussa.
    - Jos antaa sisällä olla isossa astiassa kompostin pidemmän aikaa vaikka osittain multaan sekoitettuna niin nopeutuuko hajoaminen?

    -siperoinen-

    Täällä tänään laitettu esikasvatukseen yrtti-iiso ja lehtikaali. Ensimmäisenä ulos istutetaan valkosipulit ja lehtikaali. Viime vuonna meillä oli vaan monta eri lajia salaatteja, muutama yrtti, paprikaa, chiliä, kesäkurpitsaa, tomaattia, sokerimaissia. Tänä vuonna tehdäänkin sitten kunnolla. :-D Maa-aines on ihan surkua täällä, joten joudumme tekemään ihan kunnon penkkejä ja näkemään vaivaa että saadaan hyötykasvit kasvamaan. Nyt sitten kokeilemme bokashin ihmettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla on aikalailla sama meininki kuin täällä ;) Tosin en -ainakaan vielä- ole innostunut em-liuoksia itse tekemään. Jos keksit em:lle vaihtoehdon niin kerro ihmeessä!!!!!!
      Mullakin tulossa tälle kesälle lehtikaalia. Ja mangoldiakin ja... saas nähdä. Ja tietty bokashimultaa joukkoon ;) :D

      Poista