torstai 27. tammikuuta 2011

Raaste

Pitäiskö välillä syödäkin jotain..

Nappasin tämän jostain mtv:n aamu-ohjelmasta. Pari pientä muutosta tekemällä ohjeesta tuli minulle passeli ja teenkin tätä jatkuvasti.
Talviaikaan Raastetta on aina jääkaapissa. On hyvä lisäke sellaisenaan tai sitten siitä voi ottaa annoksia ja lisäillä mieleisiään aineksia. Yksi esimerkki myöhemmin.


Raaste

1 kg      kaalia
½kg      porkkanaa
2-6       kynttä valkosipulia
½-1 dl  (avokado)öljyä
n.1 l      vettä
1-2 dl   (intiaani)sokeria
½-1 rkl (ruusu)suolaa
1-2 dl    väkiviinaetikkaa

Voit käyttää mieleistäsi öljyä, sokeria (hunajastakin olen tehnyt) ja suolaa. Nuo ovat ne mitä itse usein käytän.
Etikkana käy myös viinietikka.
Kannattaa valita mieluisa, maukas öljy. Ja minun mielestä paras tulee, kun laittaa etikaa ja sokeria samassa suhteessa.

Kuori ja raasta porkkanat ja kaali. Laita raaste isoon kannelliseen kulhoon/purkkiin. Sekoita joukkoon öljy.

Keitä vesi (esim. kesäkaalit ovat niin mehukkaita, että silloin riittää vähempikin vesi) ja pilko/murskaa joukkoon valkosipulinkynnet.
Lisää sokeri, suola ja etikka veden kiehuessa. Kaada kiehuva vesi raasteen päälle ja sekoita kunnolla. Sulje kansi ja anna jäähtyä. Laita jääkaappiin, on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Lisään välillä esim. raejuustoa ja vihanneksia (ituja, jos sattuu olemaan) ja syön paahdetun ruisleivän kera. Ihanaa :P
Tai sitten sellaisenaan ruoan kanssa.
Tai sitten yhtenä esimerkkinä allaoleva ohje..

Sinappinen Raaste

n.4 dl    valmista Raastetta
             kurkkua
             ananasta
             paprikaa
             (herneitä, maissia, omenakuutioita, purjoa....)

Pilko vihannekset ja hedelmät ja laita kulhoon.


Lisää noin 1½ dl turkkilaista jugurttia  ja ½ dl majoneesia. 2 - 3 rkl sinappia sekä suolaa ja pippuria. Persilja ja basilika ja tilli sopivat myös hyvin mausteiksi.


Sekoita kunnolla, maista ja tarjoa. Minä tykkään syödä tätä esimerkiksi paistetun tofun kera.


Kotiäidiltä löytyikin kiva vinkki tämänkin tuunaamiseen. Seuraavaksi kokeilenkin avokadoa, sitruunaa ja chiliä. Kumma taas kun ei ole tullut mieleen laittaa avokadoa viipaleina joukkoon, vaikka sen öljyn kanssa lutraan ;D

2 kommenttia:

  1. Jep, voin suositella. Olen tehnyt tätä sinun perusohjeella kymmeniä kertoja!
    Seuraavaksi teen tämän avokado version!!

    VastaaPoista
  2. Tuo sinappinen raaste kuulostaa tosi hyvältä, täytyy kokeilla. Tätä perusraastetta teen usein minäkin, itse asiassa aikalailla samoilla määrillä. On tosi herkkua!

    VastaaPoista