torstai 20. tammikuuta 2011

Vaniljafudge saippua



Jo pitkän aikaa on tehnyt mieli kokeilla itse saippuan tekemistä. Siis ITSE! Ei siis niistä valmiista askartelukaupan sekoituksista, vaan ihan "oikeasti" lipeästä ja rasvoista ja tuoksuista ja.....

Olen Shrekkinä seurannut  miten toiset tekee ihania saippuoita ja ostanut omani mm. Lushista ja Vihreästä Kosmetiikasta. Sain kuitenkin vihonviimeisen tönäisyn kokeilemiseen Pientä Kotoilua sivuilta. Kurkatkaa miten ihania suklaa muffinseja!!!!
Ehkä hieman on arveluttanut tuon lipeän takia. Taisi olla kemiantunneilla kiinnostavampaa sulattaa pyyhekumeja puhalluslampulla, kuin kuunnella opetusta... "Mihin minä muka tätäkin tarvitsen.."

Kun aloin ihan tosissani ottamaan asiasta selvää, hoksasin ettei se niin vaikeaa ole. Varsinkaan, jos käyttää valmiita ohjeita!! En luottanut itseeni niin, että olisin lähtenyt tekemään omaa reseptiä lipeälaskurilla.. hui! Nyt taas on sellainen into päällä, että tekisi mieli heittää joukkoon vähän tuota ja pikkasen tätä ja ripaus tota ;D Jospas nyt rauhoitutaan ja käydään läpi tämä eka kerta ja mietitään myöhemmin lisää...


Tässä on sivusto, Saippuakuplia, johon kannattaa tutustua perusteellisesti! Sieltä löytyi niin yksityiskohtaiset ohjeet, että minäkin uskalsin lähteä kokeilemaan saippuan tekemistä. Paljon linkkejä, vinkkejä ja hyvä tietää tietoa!
Nappasinkin ohjeen ensimmäiseen saippuaani tältä sivulta. On siellä nimellä Saunasaippua. Ainoa mitä muutin oli tuoksu. Olen vähän arka noiden tuoksujen suhteen, koska liian voimakas ahdistaa hengitystä. Ja koetin miettiä, mikä tuoksu kelpaisi koko perheelle.
Itselle mieluisia on ruokaan liittyvät tuoksut ;) Lime, sitrus, suklaa, mausteet, yrtit.... Kävin katselemassa Pienen Tuoksukaupan valikoimaa ja päädyin vaniljaan ja Lime, mandariini, basilikaan. Vaniljaa tilasin reilummin ja kokeeksi tuon toisen.


Tuo French Vanilla tuoksu on ihana. Kuin vaniljafudge, toffeinen. Herkullinen ja mieto tuoksu! Siitäpä siis nimi tälle saippualle.
Saippuakupla-sivulla Saunasaippuassa on käytetty 10 ml limetin eteeristä öljyä ja 10 ml piparminttu tuoksuöljyä. Laitan saippuan ohjeen tähänkin itselle muistiin.

VaniljaFudgeSaippua

200 g  kookosrasvaa
300 g  kasvirasvaa
300 g  oliiviöljyä
200 g  rypsiöljyä

137 g  lipeää
350 g  vettä

10 ml French Vanilla tuoksuöljyä


Tarkat saippuanteko-ohjeet askel askeleelta löydät täältä, joten en ala niitä toistamaan. Laitan vain oman prosessini tähän muistiin vastaisuuden varalle.


Ensin keräsin kaikki tarve-aineet ja -esineet paikan päälle.
Tuo kuvassa näkyvä mittakannu on ainoa astia jonka tähän hommaan ostin. Muuten otin vanhimman lastan, kauhan ja pari kulhoa. Käytöstä poistettu sauvasekoitinkin minulla on... jossain :( Kyllästyin etsimään sitä ja päätin tehdä käytössä olevalla...
Aukaisin 1,5 litran mehupurkin ja leikkasin maitopurkista pohjan. Sinne laitoin palan luffasientä ja ripustusnarun. Kokeilu ;)
Lisäksi minulla oli paistilämpömittari.

Päällystin tasot sanomalehdillä. Vaihdoin päälle vanhat, mustat verskat ja vanhan, mustan pitkähihaisen paidan. Vedin valkoiset kertakäyttöhanskat käteen ja olin melkoisen julma näky :D

Laitoin ensin rasvat kattilaan sulamaan miedolle lämmölle.



Sitten mittasin mittakannuun kylmän veden. Punnitsin lipeärakeet ja kaadoin ne veden joukkoon. On kuulema tärkeää, että lipeä laitetaan veden joukkoon, eikä päinvastoin!!!!!
Juuri ennen lipeän lisäämistä avasin tuuletusikkunan ja sekoittelin vesi-lipeäseosta ikkunan ääressä. Vesi ässähti hetkeksi harmaaksi ja näytti höyryjä nousevan. Yritin pysytellä tuulen yläpuolella..
Sain sekoitella aika kauan ennen kuin rakeet sulivat veden joukkoon.
Sitten aloin mittailemaan rasvan ja lipeäveden lämpötiloja. Siinä vaiheessa meinasi iskeä epätoivo... Rasva suli ja lämpeni niin kuin kuuluukin, MUTTA... Lipeä jäähtyi nopeasti. Olisikohan johtunut avoimesta ikkunasta?? Yritin kovasti sekoitella, jotta lämpötila nousisi (olin tyytyväinen, että ostin niin ison kulhon lipeän sekoittamiseen!). Ei auttanut.
Ihmettelin, että missä mättää, kun sivustoilla puhuttiin vain lipeän jäähdyttelystä. Sitten hoksasin, että samalla laillahan sen voi lämmittääkin! Kiehauti vedenkeittimessä vettä tiskialtaaseen ja lisäsin hanasta kuumaa vettä. Siinä sekoitellen sain lipeäseoksenkin sopivan lämpimäksi. Rasva ja lipeä olivat noin 40 asteisia kun sekoitin ne keskenään.
Kaadoin kattilasta rasva-öljyseoksen kulhoon, koska en halunnut jynssätä kattilaa. Sen jälkeen kaadoin lipeän öljyn joukkoon!! Ja yhä taas tärkeää tehdä homma tuossa järjestyksessä!!!

Seurasi antoisa vaihe. Aivan uskomatonta miten rasva ja vesiseos alkaa yhdistyä!! Siitä ei tullutkaan omituista möykkyä kulhollisessa rasvaa ;D vaan sauvasekoittimella surautellessani näin miten pohjasta nousee vaalea, kermamainen seos. Olin kuin sytkäriä tuijottava alkuasukas...
Onneksi älysin humauttaa joukkoon hajusteen. Jatkoin surauttelua ja sekoitin välillä sauvasekoittimella. Kun seos oli niin paksua, että pintaan jäi kuvioita sekoituksesta, lopetin surauttelun ja aloin kumota seosta astioihin.


Massaa oli niin paljon, että olisin voinut tehdä useamman luffasienikokeilun. Tähän yhteen hupsahtikin nyt hiukan liikaa saippuamassaa. Oli tarkoitus, että sieni jää hieman näkyviin. Mutta kyllähän se sieltä tulee käytettäessä..
Puolentoista litran mehupurkki tuli melko täyteen. Ripottelin vielä pintaan seesaminsiemeniä. Ihan vain ulkonäön vuoksi. Tykkään rouheisista jutuista. Olisi niitä voinut ripsiä enemmänkin.



Sitten alkoi nuuskuttelu ja huokailu ja ihmettely mitä sitä on omin pikku kätösin saanut aikaiseksi!! Huomenna voin leikata pötkön paloiksi ja laittaa tekeytymään. Nyt he lepää pyyhkeen alla. Ovat yhä useamman tunnin jälkeen melkoisen lämpöisiä ja ihanan tuoksuisia (pakko käydä nuuskuttelemassa).
Maltoinhan minä siivota jälkeni. Heitin tosin hanskat liian aikaisin ja pesin osan astioista ilman hanskoja. Pientä kuumotusta tuntuu, mutta pahempia vaurioita olen saanut chilistä...

Kyllä nyt iski saippuakärpänen! Voi olla, että tämä perhe on saippuan suhteen hyvinkin omavarainen..

10 kommenttia:

  1. Huoks! Mulla väikkyy tämä myös mielessä, yhä vielä..
    Mulle uppoais samat tuoksut.
    Hei tarmonpesä, laita sitten muistakin ohjetta, KUN teet :)

    VastaaPoista
  2. Juu, laitan toki :)
    Kokeilen vielä muutamaa löytämääni ohjetta ja kunhan kokemusta karttuu, voisi koettaa jotain omaakin saippua sävellystä.. Sen nimeksi tulee sitten Ooppera ;)

    Tuo lime-mandariini-basilika on tehtävä ja haluan keittiöön kahvi-palasaippuan. Ja mantelisuihkusaippuan ja kuorivan suihkusaippuan ja... ;D

    VastaaPoista
  3. Oi, vitsit! Jäät NIIIIIN koukkuun... ;) Ja hyvin näyttää onnistuneen!

    Lämpötiloista: Itse en ole ikinä mittaillut niitä... Saippuakurssilla sanottiin että rasvat huoneen lämpöisinä ja lipeäseos kuumana, niin sekoittuessaan seos on oiken lämpöistä. Silloin kun käytän tuoksua, annan lipeäseoksenkin jäähtyä jonkun verran ennen lisäämistä, ettei ylikuumene.

    Mutta todennäköisesti noiden mittauksiesi ansiosta onnistuit heti ensimmäisellä kerralla tuon vaniljatuoksun kanssa! Minulla se jämähti ihan hetkessä ja sain kaapia sen purkkiin, varmaan oli just liian kuumat aineet mulla :) Mä olin vähän pettynyt kun tuoksu ei mun mielestä säilynyt sellaisena ihanan toffeemaisen karkkimaisena vaniljana, vaan muuttui sellaiseksi "aikuismaisemmaksi". :) Hyvän tuoksuinen on silti, ja monet on tykänneet!

    Mäkin olen halunnut kokeilla tuota lime-mandariini-basilika-epäilyttävän-hyvänkuuloista tuoksua :) Nonni. Nyt tuli mullekin saippuainto. Ehtisköhän tänä iltana....

    VastaaPoista
  4. Kyllä! Jälleen uusi koukku ;D Ihanaa touhua ja miten palkitsevaa tuo lopputulos!!!!

    Mä ehkä otin kauhean kirjaimellisesti nuo Saippuakupla-sivun ohjeet. Ja pelotti just tuo, kun siitä vaniljasta oli kirjoiteltu paljon samaa kuin sinäkin kerroit. Siksikin laitoin vain 10 ml vaikka alkuperäisessä ohjeessa oli tuoksuja yht. 20 ml.
    Ja ei muuten värjännyt ruskeaksi, vaikka PienenTuoksukaupan sivulla sanottiin..? Olisikohan siinäkin se määrä...?

    Voih, toivottavasti tuo French Vanilla tuoksu säilyy. On aivan yberherkku ;)

    Mutta nyt kun sain tuon onnistumaan niin voi ottaa vähän rennommin rantein.. Ja pakko mun on tänään päästä kokeilemaan tuo limehässäkkä. Saa ässehtimään ihan kunnon satsin saippuoita.

    Sit onkin saatava uusia tuoksuja ;D

    VastaaPoista
  5. Minäkin olen laittanut vain tuon 10 ml! Amerikassahan ne käyttää ihan hirveitä määriä niitä tuoksuja, muttam inusta tuo 10 ml on ollut sopiva.

    Enkä minäkään muuten huomannut mitään värjäytymistä, ehkä ihan pikkuisen kellertyi, mutta ei kyllä ruskeaksi muuttnut koskaan :)

    Ihania nuo uudetkin lime-mandariinit!

    VastaaPoista
  6. Kiitos!
    Kun ihastelin sinun muffinseja niin muistin tuon käyttämättömän vuokani :) Se on nyt saippuamuotti! Ihan eri silmin taas katselee tavaroita kotona, kirpuilla ja kaupassa :D

    Olen samaa mieltä, 10 ml on riittävä. Ei saippuan tarvitse olla hajuvettä. Riittää että siinä on miellyttävä "aromi" ;)

    VastaaPoista
  7. Joko sulla on näitä saippuoita myytäväksi asti?

    VastaaPoista
  8. Saippuan myymiseen liittyy hirveästi paperitöitä ja kustannuksia. Näin pienimuotoisesti ei oikein ole järkevää tehdä myyntiin.
    Pitäisi rekisteröityä kosmetiikanvalmistajaksi, hyväksyttää jokainen resepti asiantuntijalla ja käyttää terveystarkastajaa katsomassa tilat jne.
    Ilman näitä hommia möisin kyllä mielelläni ;)


    Onhan tuolla jo kuivumassa jokunen saippua, mutta lähinnä lahjoiksi (periaatteessa ei saisi kuulema sitäkään ilman jotain lippulappua, mutta ei kerrota kellekkään....) ja loput sitten omaan käyttöön.

    VastaaPoista
  9. Tää on ehkä tyhmä kysymys, mutta mitä tuo reseptissä mainittu kasvirasva käytännössä on?

    VastaaPoista
  10. Se on kovetettua kasvirasvaa. Ruuanlaittoon ja leivontaan käytettyä. Vissiin useimmin nimellä "munkinpaistorasva".

    VastaaPoista