torstai 6. tammikuuta 2011

Siemenissä on itua!


Viimeistään tammikuussa alkaa minulla idätys. Tuntuu ettei jaksa/raski kaupasta kantaa niin paljon vihreää kuin tekee mieli. Idätys on varmasti edullisin keino saada vitamiineja, kivennäisiä ja herkkua lautaselle.
Esimerkiksi ruokalusikallisella sinimailasen siemeniä saat litran ituja. Vaikka ostaisit (ja kannattaa) siemenet luomuna, niin tälle ravinnolle ei hirveitä hintoja kerry!!
Ja miten ekologinen tapa kasvattaa itse puhdasta ruokaa!! Lähi-idässä ja Aasiassa idätystä on harjoitettu jo ammoisista ajoista. Kuukausia kestävillä purjehdusmatkoilla ei päässyt keripukki vaivaamaan kun merimiehet pistivät itua poskeen. Ilmankos Kiina onkin niin suuri maa...
Idätystä olisi hyvä harrastaa ympäri vuoden, mutta ainakin minulla homma jää viimeistään kesällä. Keväällä versot kasvavat tuottaen lisää iloa ja kelien lämmettyä alkaa saada salaattia takapihalta. Ja tätä nykyä vielä aikaisemmin, kiitos kasvihuoneen :)
Minun lemppari idätettävät ovat mung-papu, sinimailanen (alfa-alfa), linssi, auringonkukansiemen ja vehnä. Kasvissyöjän kannattaakin idättää, sillä iduista saa jopa B12 ja D vitamiinia. Muutoinkin idättäminen moninkertaistaa siemenien vitamiinipitoisuuden. Siemen ikään kuin herätetään :)

Mung-papu (kuvassa liotetuja, itämään menossa olevia mung-papuja) on helppo, pieni papu jota ei tarvitse ryöpätä idätyksen jälkeen. Sisältää korkealuokkaista proteiinia, rautaa, kaliumia, C-vitamiinia...
Minä laitan kerralla noin ½ dl papuja pariin desiin vettä likoamaan yön yli. Aamulla kaadan veden pois, huuhtelen ja jätän astian kumolleen hämärään paikkaan. Huuhtelua 2 - 3 kertaa päivässä ja parin päivän kuluttua idut voi kylvettää (saa toki kylvettää useamminkin! Mung-papu pitää kylvettämisestä.) ja antaa hetken olla valoisassa. Sen jälkeen idut säilyvät jääkaapissa 3 - 4 päivää.


Sinimailanen taitaa olla yksi helpoimmista idätettävistä. Sinimailasen siemenien määrän kanssa kannattaa olla tarkka. Se 1 rkl riittää (ihan oikeasti) tuottamaan litran verran ituja. Itse aloitin näillä ja taisin tuupata desin siemeniä :D purkkiin. Saihan niitä sitten popsia...
Eli muutaman tunnin liotus, kaada vesi pois ja laita astia kumollen hämärään paikkaan. Huuhtele 2 - 3 kertaa päivässä. Parin päivän päästä kylvetän idut isossa astiassa. Irrottelen idut toisistaan ja samalla irtoilevat kuoret ja itämättä jääneet siemenet. Vielä vuorokausi idätystä. Huuhtelen kertaalleen ja laitan taas itämään, mutta nyt valoisaan paikkaan. Kun lehdet alkaa vihertää ovat idut valmiit ja voit siirtää ne jääkaappiin. Säilyy viikon. Uppoaa mukavasti salaattien ja toisten itujen seassa, sellaisenaan lautasella tai leivänpäällä. Voi lisätä myös valmiiseen keittoon tai koeta grillatun juuston kanssa..
Sinimailanen sisältää runsaasti mineraaleja ja hivenaineita. A, B, C, E ja K-vitamiinia. Sisältää myös D-vitamiinia!!
Sinimailasen toinen nimi alfa-alfa tarkoittaa kaiken ravinnon isää.


Linssi (kuvassa liotetut, kaksi päivää idätetyt ja kylvetetyt idut) on mung-pavun tapaan helppo ja nopea idätettävä. Punainen linssi on halkaistu, joten se ei idä. Vihreä on herkullisen rapsakka. Hernemäinen :)
Lisään linssin ituja esim. keittoihin ihan loppuvaiheessa. Ja tietenkin salaatteihin ja leivän päälle.
Sisältää A, B, C ja E-vitamiinin lisäksi proteiinia, runsaasti rautaa, kalsiumia ja fosforia.


Auringonkukansiemenet  liotan yön yli ja idätän noin vuorokauden. En huuhtele kuin vasta lopuksi. Auringonkukansiemenen ituja kannattaa tehdä kertasatsi. Ne tummuvat kauemmin idättäessä ja säilyvät jääkaapissakin vain vuorokauden.
Käytän auringonkukan ituja ruoan valmistuksessa, leivonnassa ja raasteiden joukossa. Kivaa napsittavaa sellaisenaan. Laitan usein tilkan sitruunan/limen mehua itujen joukkoon ennen raasteeseen lisäämistä.
Sisältää paljon proteenia, mineraaleja, hyvä rasvoja sekä B- ja E-vitamiineja.


Vehnää käytän auringonkukan tavoin. Myös keitettynä lisäkkeenä esim. riisin tilalla. Hakkaa riisin ekologisuudessa ja ravintoarvoiltaan mennen tullen. Myös leipätaikinaan vehnänidut passaa hyvin. Tykkään myös idättää ruista, mutta sitä saan harvemmin käsiini.
Liotan vehnää yön yli, huuhdon siemenet huolella runsaassa vedessä. Jätän idätysastiaan 1 - 2 vuorokaudeksi. Ei tarvitse huuhdella idätyksen aikana, mutta astian kääntely olisi suotavaa.
Idättäminen lisää vehnän vitamiinien määrää ja tekee kivennäisaineista (kalsium, rauta, magnesium) helposti imeytyviä.

Tulevaisuudessa aijon kokeilla ainakin hampun ja speltin idätystä.
Speltin idätyksestä

Idätysastia on minulla kuvassa näkyvä muovinen putki. Päihin on erikokoisilla reijillä varustettuja kansia ja yksi reijätön. Joten putkessa onnistuu liotus sekä idätys. Myös pienemmän määrän kylvetys sujuu. Tosin sinimailasen siementen kanssa saa olla alkuun varovaisempi. Meinaavat tulla pienimpienkin kolojen läpi.
Koska minulla ei ole kuivauskaappia idätän pienemmässä tiskialtaassa. Pimeän ajaksi laitan altaan tai putken päälle pyyhkeen.
Minä olin himoinnut erilaisia purkkeja ja settejä kun löysin putkeni kirpputorilta hintaan 1 €!!!!!!!! Oli taas kirppikseltä lähtiessä sellainen olo, että olen varastanut jotain.. Kohta joku juoksee perään ja sanoo, että hintalapusta on jäänyt nolla pois...
En oikein koskaan innostunut rättipurkkien kanssa idättämisestä. Ainakin vaippaharso on hankala.. Valoverhosta leikattu keinokuituinen, ohut kankaanpala oli helpompi. Mutta kyllä tämä tuubi on tähänastisista ehdottomasti paras. Vaikka kauniista lasipurkista haaveilin, niin kyllä tuo kierrätetty muovisylinteri asiansa ajaa. On ainakin kestävä ja helppo pitää puhtaana. Hygieenisyys onkin idätyksessä tärkeää!!

Olisikohan ekologisin tapa idättää tämä idätyspussi ?  Itsellä ei ole käytännön kokemusta pussissa idättämisestä, mutta vaikuttaa kiintoisalle.



Tieto&taitoni idätyksestä on peräisin mm. Härkäpapua sarvista kirjasta, monista ja useista eri blogeista, artikkeleistajulkaisuistayhdistyksiltä ja tietenkin itse kokeilemisesta :)

8 kommenttia:

  1. Tulipa noista astioista mieleen, joku aika sitten eräs äiti kertoi kierrättävänsä tuttipullot idätyksessä... tutin sijasta hän kiertää just sen verhokankaanpalan päähän sillä kierrerenkaalla... ihan vaan vinkkinä, niitäkin on kirppareilla :D

    VastaaPoista
  2. Niin, ja siemenissä todellakin on itua!

    VastaaPoista
  3. Tuohan on hyvä vinkki! Kätevää tehdä pikkusatseja..
    Minä mietin just niiden idätyspussien tekemistä pienempien satsien idätykseen. Sillon kun "tosissaan" idättää, niin olis kiva saada useampaa plaatua kerralla.

    VastaaPoista
  4. Siis onko ne kuorettomia auringonkukan siemeniä, mitä idätät?
    Minulla ihan sama, että näihin aikoihin se alkaa. Teki mieli jo jouluna laittaa soijapapua, mutta oli niin ahdasta.
    Tästä innostuneena laitan tänään itsellekkin kaikkea kivaa :)

    VastaaPoista
  5. Joo, käytän idätykseen kuorettomia auringonkukan siemeniä.
    Nuo pavut onkin jo ruokaisaa idätettävää :) Minulla olisi härkäpapua, jos kokeilisi sitäkin idätyksessä.

    VastaaPoista
  6. Hienoa, koitan nuita ak. siemeniä!
    Olen koittanut kolmesti soijapapuja. Vain yhdesti onnistunut.
    Ne alkaa helposti "käymään" tai jotain..
    Ahkerasti pitää huuhdella. Nyt on luomupapuja. Toivon niitten itävän paremmin.

    VastaaPoista
  7. Syötkö vehnänidut ihan sellaisenaan vai tarviiko niitä kypsentää? Hyvä juttu idätyksestä :) mun suosikkeja helppoutensa takia on mungpavut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi syödä myös sellaisenaan. Tosin en idätä niihin pitkiä ituja. Ovat miellyttävämpiä pieni-ituisina.. Jos pääsevät venähtämään "upotan" niitä lämpimiin ruokiin ja leipätaikinoihin.

      Poista