Lihan jääminen kokonaan pois ruokavaliostani oli pitkä prosessi. Ensin vain jätin sen pois enkä korvannut sitä millään. Eihän sillä pitkälle pötki! Aloin ottamaan asioista selvää ja monta monituista kirjaa (ei ollut nettiä käytössä..) luettuani kävi hyvin selväksi, että on tutustuttava papujen maailmaan.
Eihän se täysipainoisen aterian muodostaminen ollutkaan yhtään hankalaa. Kuitenkin olin tottunut tekemään ruokani, joten papujen keittely tuntui pieneltä vaivalta. Ja siinä samalla opin paljon uutta. Tutustuin moneen ihanaan yrttiin ja mausteesen. Niitä en urautuneena sekaruokailijana tullut koskaan koetelleeksi.
Papujen lisäksi löysin mm. ihanat linssit ja siemenet. Ja pikkuhiljaa on jäänyt pois ja vähentynyt valkoiset viljat ja sokerit. Pidän täysjyvästä, leseistä ja rouheista. Vihanneksiinkin on tullut laajempi skaala.
Nyt minulla on lakto-ovovegetaarinen ruokavalio ja yhä vielä löydän kaikkea uutta ja ihanaa. Uusin lienee seitan. Pitkään vierastin sitä koska seitania "mainostettiin" lihankaltaisena. Koska en lihasta edes tykkää niin syrjäytin sen testaamisen. Tein kuitenkin kokeiluja ja ihastuin. Koostumus (kikhernejauhojen ansiosta) ei ollut lihankaltainen ja lopputuloksesta puuttui ikävä lihan maku ;D
Minulla on tapana pitää vegaanipäivä ehkä noin kerran viikossa. Joskus useampi, joskus jää pitämättä... Usein silloin kun sekasyöjäperheeni pitää kala- tai liharuokapäivää.
Kananmuna ei minulle maistu enää sellaisenaan. Korvaan sitä välillä soijajauhoilla ja leivonnassa käytän luomumunia.
Sienet on terveellinen ja ekologinen lisä kasvissyöjän lautasella, mutta siinä on toinen asia mitä en syö. Jotenkin sienen koostumus muistuttaa liiaksi lihaa. Ja minulla on omia mielikuvia, joiden takia olen täysin kyvytön syömään sieniä. Taidan pitää mielikuvat ominani..
Nämä ovat minun valintani ja toimii minulla. Jos joku suunnittelee kasvissyöjäksi ryhtymistä niin suosittelen todella lämpöisesti ensin perusteellista tutustumista asiaan. On hyvä lähteä vaikka Vegaaniliiton sivuilta alkuun. Faktaa, reseptejä ja lisää linkkejä.
Kaikille soijasta kiinnostuneille suosittelen Pekka Heinäsen Sydänystävällinen soija kirjaa. Siellä on myös valtavasti reseptejä!
Minulle on soijarouhe (ns. teksturoitu soija) ja tofu (valmistetaan soijapavuista, vedestä ja suoloista) tullut osaksi arkipäivää. Soijarouhe on tehty rasvattomasta soijajauhosta puristamalla. Ei sisällä lisä- tai väriaineita. Ainahan prosessoimaton papu on ravintoarvoiltaan paras, mutta ei rouhe ja tofukaan huonoksi mene. Varsinkin jos vertaa lihatuotteisiin. Prosessoidun lihan ravintoarvot esim. nakissa..??
Ensimmäinen soijarouhekokeiluni päättyi jokseenkin syömäkelvottomaan lopputulokseen. Tämän vuoksi suosittelen kaikkia kiinnostuneita aloittamaan turvanaan jokin resepti. Sitten kannattaa aloittaa omat kokeilut :)
Maustamisessa on sen juju. Mausteita ei tarvitse käyttää paljoa, kunhan löytää ne mieluisimmat. Ja kannattaa kokeilla erilaisia yrttejä. Lipstikka, basilika, persilja, timjami, oregano...
Toiset tykkää liottaa rouheen ennen käyttöä. Minä teen niin vain jos valmistan rouheesta pyöryköitä tai pihvejä. Liotus-/keitinveteen lisään luomu kasvisliemijauhetta, valkosipulia(, tomaattipyrettä) ja soijakastiketta.
Tofuista pidän eniten AlproSoyan yrteillä maustetusta tofusta. Käytän sellaisenaan. Rapea pinta pannulla tai grillaamalla ja rouhaisen päälle suolaa ja pippuria (yläkuva). Joskus maustan enemmän. Pikaruokaa :)
Välillä on kiva ihan vaihtelun vuoksi marinoida itse maustamaton tofu.
Mutta!!! Onneksi kasvisruokailu on paljon muutakin kuin rouhetta ja tofua. Niiden varaan ei kenenkään kasviruokailijan kannata tuudittautua. Aivan samoin kuin ei sekaruokailijankaan tarvitse syödä päivittäin lihaa... Monipuolisesti!
Purnaus ja paasaus...
Minua on ihmetyttänyt se, että minä joudun kasvissyöjänä perustelemaan miksi!! Miksi en syö tehotuotettua ja hormooneilla kasvatettua lihaa.. Miksi söisin? Mihin tarvitsen nykymaailmassa lihaa?
Ihmiset kritisoivat esim. koiran syöntiä Kiinassa ja silti länsimainen tehomaatalous ei aina kestä edes päivänvaloa. Julkitulleet katastrofit lienevät vain jäävuorten huippuja!!!
Samoin joudun "todistelemaan" soijan tai yleensä kasvisruokailun terveellisyyttä. Ja silti kun minä kritisoin hormooneilla kasvatetun stressilihan ja prosessoidun ruoan terveellisyyttä, napsahtelee herneet nenään aika kiivaasti.
Mutta itseppä olen leiviskäni valinnut. Ja, voitteko uskoa, minä välillä paasaan ihan mielelläni ;)
Monet ihmiset ennenkin ovat pohtineet samoja asioita. Mistä sitten tulee se ajatusmaailma, että meillä on oikeus käyttää eläimiä tuotteina. Toki me hoidamme (?) lemmikkimme, mutta se ei kiinnosta minkälaisessa karsinassa lautasella ollut pihvi on elämänsä viettänyt. Eikö se, että eläin luopuu kalleimmastaan oikeuta edes säälliseen kohteluun??? Lihantuotannon nimissä hyväksymme eläinrääkkäystä.. ?
Lihakarjan rehusoija (soijasta vain noin 15% päätyy ihmisravinnoksi) kasvatetaan pääosin kehitysmaissa ja raivattujen sademetsien tilalla. Karja kasvaa ja pulskistuu (ja saa myös aikaiseksi melkoisen hiilisorkanjäljen), mutta näissä maissa on aliravitsemusta koska viljelysmaat jäävät rehun ja karjan alle. Ja soija millä karjaa kasvatetaan on lähes aina geenimuunneltua.
Näillä geenisoijaviljelmillä käytetään lapsityövoimaa ja taitaa työntekijöiden oikeudet olla muutenkin aika vähissä...
Eli lihansyöjä syö välillisesti paljon enemmän soijaa kuin yksikään vegetaristi pystyy eläessään rouskimaan ;)
Puuh.. jokohan vetäisi henkeä.
○○○○○ ○○○○○ ○○○○○
Laitampa tähän loppuun yhden tosi helpon arkiruokaohjeen soijarouheversiona. Jos joku on tämän päätteksi innokas kokeilemaan ;) Ja vaikkapa tässä Keittokirjassa on muutama arkiruoka lisää kokeiltavaksi.
ITALIANPATAA SOIJAROUHEELLA
Aloitan lurauttamalla reilusti kylmäpuristettua rypsiöljyä kuumalle kasarille/pataan. Lisään ison sipulin ja muutaman valkosipulin kynnen. Jos et pidä valkosipulista, lisää silti edes yksi kynsi. Se ei maistu, mutta saa soijarouheen maistumaan paremmalle!
Sipuleita kuullotellessa lisään paprikajauhetta, rouhittua mustapippuria ja teelusikallisen kasvisliemijauhetta (Reformin luomu) sekä pari ruokalusikallista tomaattipyreetä. Chiliä laitan joko jauheena, murskana, tuoreena tai tahnana. Määrän saa päättää itse. Pieni ripaus on kuitenkin hyväksi.. Joukkoon kumoan noin 2 dl soijarouhetta. Kunnollinen sekoitus ja lisään purkillisen tomaattimurskaa, saman verran vettä ja reilusti pizzamaustetta ja kuivattua basilikaa (tuore aina parempi, mutta se vasta lopussa).
Kun seos alkaa kiehumaan pätkin joukkoon täysjyväspagettia ja jätän muhimaan. Tarkastan välillä nesteen määrää ja maistelen ja maustan. Mausteita saakin lähes aina lisätä hieman. Laitan usein myös lusikallisen hunajaa, ruokosiirappia tai intiaanisokeria.
Lopuksi lisään kaksi pussillista herne-maissi-paprikaa, jollei tuoreita ole saatavilla (tuoreet lisätään samaan aikaan spagetin kanssa). Myös hieman ylikypsät tomaatit kannattaa pilkkoa joukkoon.. Tässä vaiheessa myös tuoreet yrtit. Persilja, basilika...
Jos on kaapissa juustonkannikka niin sulata joukkoon. Tai ruokalusikallinen sulatejuustoa. Ei pakollista, mutta pehmentää makuja.
Herkullista makumatkaa :)
Hieno juttu!
VastaaPoistaMyös Yllin kyllin keirrokirja on mainio! Siellä on seitanin ohjeita ja muuta mukavaa.
Minähän syön lihaa ja munia, mutta pyrkimys on täysin pois tehotuotetusta ja se on onnistunut aika kivasti :)
Lihat ovat lähes täysin poissa ostoslistalta.
Ja eilen tuli mainio ohje omaan makkaraan Master chefissä :)
Tofuun olen niin oppinut, että sitä on vieläkin pakko välillä saada, se on siis hyvää!!
Minusta jokainen perhe voisi pitää ainakin yhden kasvisruoka päivän.
Sehän on vain mielenkiintoista! Ja silloin jäisi moni tehotuotettu broileriparka ostamatta.
Vasta on perustettu broilerien kasvattajien toimesta rehutehdas ja siellä käytetään GMOta. ja missään pakkauksessa ei tästäkään lue.
Ja rehukauppias ei pystynyt minullekkaan lupaamaan, että säkeissä ei olisi GMOsoijaa. Joten niitä en osta.
Kyllä luomua pitäisi yrittää suosia. Edes joka toinen kerta kun ostaisi luomua, niin antaisi äänen vähän paremmalle maailmalle.
Tuo YllinKyllin on hyvä!! Ja kun kirjat tuli puheeksi niin suosittelen myös "Papu, porkkana ja hillopulla" kirjaa! Kannattaa vaikka katsella kirjastosta ja ostaa omaksi jos tykkää :)
VastaaPoistaKyllä! Vaihtoehtoja löytyy kun asioita tutkii. Ei se tarjottimella tyrkytetty ole aina ainoa mahdollinen.
Ïtsekin onnistuin olemaan kasvissyöjä lähes 15-vuotta ennen kuin testasin seitania. Minusta se kyllä muistuttaa lihaa ja pidän siitä juuri siksi :) Itse pitäisin lihasta paljon ellei olisi eettisiä seikkoja mietittäväksi. Sanonkin että jos liha kasvaisi puussa en muuta söisi... No, enpä sitä erityisesti kyllä kaipaa, on niin paljon kaikkea muutakin hyvää syötävää.
VastaaPoistaMinusta se pelkästä gluteenijauhosta tehty seitan ei ollut hyvää. Kun laittaa esim kik-hernejauhoja joukkoon niin koostumuksesta tulee heti miellyttävämpi.
VastaaPoistaNämä on niitä makuasioita, kuten tuo lihankin syönti ;) Ja kaikista tärkeintä on kuunnella myös omaa kroppaansa. Siitä sen tietää mikä kenellekin sopii :) Itsellä meni lihansyömisestä keho ihan tukkoon.
Ja olet oikeassa; niin paljon on maukasta maisteltavaa ilman lihaakin ;)
Kysynpäs tässä.
VastaaPoistaKOkeilin tehdä tofua Alpro soya, Natural fresh juomasta.
Oletan että se on soijamaitoa.
Mutta vaikka lisäilin sitruunamehua, niin se juoksettui hyvin vähän.
Massaa ei tullut oikeastaan ollenkaan.
Onko nuissa maidoissa eroa vai oliko vain huono tuuri tai liian vähän sitruunaa??
Minun käsittääkseni papupitoisuus vaihtelee soijamaidoissa..? Jos sillä on asian kanssa jotain tekemistä? Periaatteessa kaikki soijamaidot pitäisi kuitenkin juoksettua!! Kun soijamaito meinaa juoksettua jo kahvin joukkoonkin!!
VastaaPoistaEn kyllä muista mistä olen itse viimeksi tehnyt, kun niin harvoin tulee ryhdyttyä tekemään :/ Hyvin voinut olla jokin Pirkka tai Rainbow..
En kyllä osaa sanoa mikä kolmesta vaihtoehdosta on toteutunut :(
Jep pitää koittaa vielä eri merkillä.
VastaaPoistaTämä ei kyllä juoksettunut millään...
Kyseessä oli kyllä tarjousmaito joten ehkä iällä on merkitystä??
Vaikka luulis melkeen juoksettuvan paremmin..