tiistai 14. tammikuuta 2014

Martan pikarieska


Nimi ehken kalskahtaa ikävästi, mutta kertoo kaiken oleellisen..
Kaverini kehui marttojen "aina onnistuu" rieska ohjetta. Ohje on niin helppo & nopea että alkoikin pian tehdä mieli lämmintä rieskaa. Puolitin Marttojen ohjeen ja tein pienen lisäyksen, joten tässä ohje yhteen pikarieskaan.

Laita kulhoon 1 ½ dl puurohiutaleita (kaura, neljävilja..), 5 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja, 1 tl suolaa, 1 pss kuivahiivaa ja ½ dl ruisrouhetta.
Lämmitä 3,5 dl vettä hieman kädenlämpöä kuumemmaksi ja lisää veteen 1/4 dl ( n. 2 rkl ) siirappia. Kaada vesi välillä sekoitellen jauhojen joukkoon. Pyöräytä taikina kauhalla tai lastalla tasaiseksi, anna huokaista 15 minuuttia liinan alla.
Kippaa kulhosta suoraan pellille, voit tasoitella jauhoisin käsin.. Laita rieska KYLMÄÄN uuniin ja laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Rieska kohoaa lämpötilan noustessa ja paistuu samalla. Minulla kypsäksi asti paistuminen kesti puoli tuntia.
Marttojen ohjeessa uunin lämpötilaksi oli mainittu peräti 250 astetta, mutta kaverin vinkistä käytin 200 astetta ja leipä onnistui kertalaakista! Ja on todella hyvää.. Meillä saadaan nyt paljon useammin lämmintä rieskaa aamiaiseksi, iltapalaksi... Ja siemeniäkin voisi joukkoon välillä heittää ;)

Parasta lämpöisenä. Jos enempi syöjiä; tuplaa ohje ja tee kaksi rieskaa.



Edit.
Ostin Lékuén leipäkääreen ja tämän leivän valmistaminen ei enää edes likaannuta kulhoa ;)
Jos valmistat rieskan leipäkääreessä; pidennä paistoaikaa. Minä avaan kääreen puolen tunnin kohdalla ja laitan uuniin vielä kymmeneksi minuutiksi.








6 kommenttia:

  1. kuulostaapa helpolta..ainut puute on meillä aina tuo siirappi, jota en ikinä muista ostaa kaupasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siihen voisi soveltaa vaikkapa tummaa sokeria, hunajaa, fariinisokeria... :)

      Poista
  2. Tota olis kiva kokeilla. Mistäköhän löytäisin sen alkuperäisen ohjeen... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun tuplaat ohjeen määrät ja jätät ruisrouheen pois niin sinulla on alkuperäinen ohje..
      Saattaisi löytyä myös Marttojen sivuilta? Minä sain tämän kaverilta :)

      Poista
    2. Kiitokset :) en löytänyt äkkiseltään Marttojen sivuilta.
      Meinasin vaan jos sovellan sen mukaan mitä kaapista löytyy,
      niin vois olla viisasta tietää se alkuperäinen reseptikin...

      Poista
    3. Tällä ohjeella saa jauhokaapin äkkiä tyhjenemään ;)
      Meillä on nyt kokeiltu aika montaa versiota.. Ja kiva tehdä vaikka joka päivä kun on niin helppo. Tuoretta leipää.. mmmmm :)

      Poista