sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Lipstikka eli liperi (Levisticum officinale)




Lipstikka on kotoisin Länsi-Aasiasta, mutta on eurooppalaistunut jo antiikin aikoihin. Suomessa lipstikkaa on viljelty maan pohjoisosia myöten ja sitä löytääkin villiintyneenä Oulun korkeudelle saakka.
.
Kreikkalaiset ja Roomalaiset käyttivät lipstikkaa lääkinnällisiin tarkoituksiin ja torjumaan tuholaisia.
Lipstikka auttaa sekä ruoansulatusongelmissa että lemmenvaivoissa. Sitä on käytetty myös poistamaan yskänärsytystä, lihasjännityksiä ja kuukautiskipuja.
Lipstikanjuuritee poistaa nesteitä, eli vähentää turvotusta. Juuri kuivataan, murskataan ja säilytetään esim. lasipurkissa.
Munuaistulehduksesta, munuaisten tai sydämen vajaatoiminnasta kärsivät ja raskaana olevat eivät saa nauttia lipstikkaa. Lipstikka saattaa suurina määrinä aiheuttaa supistuksia. Sitä onkin ennen käytetty apuna synnytyksissä. Liekkö tästä yksi lempinimistä - rohtoliperi - peräisin...?

Lipstikan kasvatus on erittäin helppoa. Se tarvitsee vain tilaa, ravinteikkaan, kostean ja puolivarjoisan paikan. Kasvaa nopeasti parimetriseksi pensaaksi ja on monivuotinen. Tekee heinä- elokuussa karhunputkea muistuttavan, keltaisen kukinnon.

Kasvin varret voi käyttää vihannesten tapaan, mutta pääasiassa lipstikan lehtiä käytetään mausteena. Myös juurta on käytetty pippurin korvikkena. Lipstikkaa voi kuivata tai pakastaa. Lipstikka on voimakkaan makuinen ja näin ollen erittäin riittoisa. Kuivattuna maku miedontuu. 
Maku muistuttaa selleriä. Perinteinen liemimauste, jolla voi korvata liemikuution kokonaan tai osittain. Lipstikka lisätään ruokiin kypsennyksen alussa.
Siemeniä voi kuivata ja esim. murskata leipätaikinaan.

Itse käytän lipstikkaa lähes kaikessa ruoanlaitossa. Kastikkeisiin, keittoihin, patoihin, piiraiden täytteisiin, leipiin, munakkaisiin... Mihin käy persilja ja ruohosipuli, niin sinne käy myös lipstikka :) Vähentää samalla suolankäytön tarvetta ja tuo mukavaa lämpöä ruokiin.
Mutta, varsinkin tuoreen lipstikan kanssa, kannattaa olla varovainen, ettei peitä lipstikalla muita makuja. .

Käytän tuoretta niin kauan kuin sitä pihamaalta saan, jonka jälkeen alan käyttää kevään-kesän aikana säilöttyjä. Pakastan ja kuivaan lipstikkaa. Kuivaan oksat kokonaisina ja lehdet irroitan varresta ja tölkitän sellaisenaan. Ne murskaan yksitellen vasta ruokaan laittaessani. Minulle annostelu on näin helpompaa. Olen tehnyt myös maustesekoituksia, joihin lipstikka tuo hyvää aromia.


Yrttiä on perinteisesti kasvatettu ovensuussa ja talojen seinustoilla tarkoituksena karkoittaa rotat, käärmeet ja muut kutsumattomat vieraat.


 Parimetrinen pensas

 Lipstikan kukinto

4 kommenttia:

  1. Hei, mahtavaa! Mä olen ihmetelly, mikä kumma pusikko meidän talon nurkalla kasvaa. Nyt siis tiedän, että sepäs onkin lipstikka. :D

    VastaaPoista
  2. :D
    Onneksi olkoon, sinulla on ihan mahtava mausteyrtti nurkallasi :)

    VastaaPoista
  3. Jep, tykkään kovasti sen mausta. Täytyykin heti hyödyntää. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laita aluksi keittoon että totut makuun.Vertaa lihaliemeen ym. Kokeilemalla löytyy. Tämä ei tapa. Kokeile, maistele.

      Poista