tiistai 10. maaliskuuta 2015

Kuinka Bokashi taloon saapui



Kuva täältä.

Jollakin meidän talossa on tapana hurahdella ';D
Muistanette Bifiduksen komean saapumisen??
Hän sitten hiipui hiljaa pois kevään koettaessa. Puutarhahommien koittaessa jäi niiden maitopurkkien pyörittely ja tahattoman saattohoidon jälkeen Bifidus kuopattiin ja unohdettiin. Vesikefiiriä voisi joskus koettaa, mutta maitopohjaiset tuotteet ovat jääneet vähemmälle..

No, nyt kerron teille bokashista.
Minulla on ollut tarkoitus hommata lämpökompostori keittiöjätteille. Hedelmistä, vihanneksista, juureksista... kertyy ruokaa laittaessa paljon jätettä ja tuntuu kurjalta laittaa niitä tavalliseen roskikseen. Kunnolliset kompostorit ovat kuitenkin kalliita. Siinä yksi syy bokashista innostumiseen..
Saisihan tähänkin upotettua satasia. Hanallisia ämpäreitä myydään monen hintaisina, mutta EM mikrobi ei paljoa maksa. Toki senkin voi viitseliäs tehdä itse. Minä en viitsinyt vaan tilasin osoitteesta marinaivars@hotmail.com. Löytyy myös fb-sivut "Bokashi keittiökomposti". Ja näytti jo tulleen monta muutakin fb-sivua bokashin tiimoilta..


Tein siis tilauksen ja aloin samantein keräämään jätteitä karkkirasiaan.


Ja tämän smoothie innostuksen kourissa rasia täyttyi hetkessä :D

Eli keittiöjätettä kerätään erilliseen astiaan. Se tyhjennetään esim kerran päivässä bokashi ämpäriin ja lisätään samalla 1-2 rkl/litra EM-mikrobia. Bokashin on oltava mahdollisimman ilmatiivis ja kuiva.


Mikrobit saapuivat..


ja mukana tervehdys ja ohjeet :)
Tällä määrällä teen yli 160 l bokashia!!


Ämpäreitä, ämpäreitä... Kaksin kappalein. Toisen pohjaan porailin reikiä. Tarvitaan myös tiivis kansi.
Tämä reikäviiraus on oma kokeilu, onnistuu kyllä myös "yksinkertaisessa" ämpärissä. Pitää vain laittaa kuiviketta. Talouspaperia, munakennoja, sanomalehteä...


Ämpäriin laitoin pohjalle alimmaiseksi sanomalehden, mutta tarkoitus olisi etsiä sinne verkko pitämään nesteet ja kiinteät erillään. Reijällinen ämpäri reijättömän sisään..
Sitten kumosin karkkirasioiden sisällöt, ripottelin väleihin EM-mikrobia ja laitoin kannen kiinni.


Siellä se bokashi pöhisee keittiössä tason alla :)
Neste pitää poistaa alemmasta sankosta ja sitä voi käyttää lannoitteena (laimennettava!).
Kun sankko on täynnä, sitä jälkiseisotetaan 14 päivää (pitää hankkia toinen ämpäripari sille ajalle) ja sitten tyhjennetään tynnyriin, sankkoon.. Laitetaan "huonoa multaa" päälle ja 2 - 3 viikon kuluttua olisi ravinteikasta multaa tarjolla.
Mutta laitan näistä myöhemmistä vaiheista lisää sitä mukaa kun homma etenee. Suuri vaiva tässä ei ole ja saa mullan lisäksi hyvän mielen :)


Löysin aika kivat sivut earthprobioticilta, löytyy mm bokashi nesteen laimentamisesta ja käytöstä ja paljon muuta hyvää vinkkiä. Lueskelkaa jos kiinnostaa :)

4 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintoista! Itsellä oli kokeilussa matokompostori keittiössä pari vuotta sitten. Ikävä kyllä kokeilu jäi muuton tultua ja matoja oli jo alunperinkin liian vähän. Mielenkiintoista se oli kuitenkin. Sain 30-vuotis lahjaksi lämpökompostorin, joten sen kanssa rupean puuhailemaan tulevaisuudessa. :)

    VastaaPoista
  2. Onnea lämpökompostorin johdosta ;)
    Tämä on kyllä ollut mielenkiintoista ja väliaikatiedotuksena bokashin osalta voin kertoa, että ei haiskahda vieläkään :D

    VastaaPoista
  3. Moi
    Utelen oletko vielä käyttänyt bokashia edelleen? Onnistuuko mullaksi muuttuminen nopsaan?
    Oon miettiny hankkia tota ainetta ja sun ämpäri-systeemillä, niin kyselen kokemuksia.

    t. Mullaksi(ko)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Koko ajan käytän ja onkin pitänyt tehdä postaus bokashi kuulumisista :) Tosin ehken tylsääkin sillä rintamalla kun samalla rutiinilla mennään, mutta koko ajan multaa syntyy. Muutaman viikon se vie ämpäreissä pyöritellä, mutta sitten olen vienyt kasvihuoneeseen tai penkkin ja siellä tapahtuu jo paljon nopeammin muuttuminen mullaksi :)
      Suosittelen kyllä, itse olen yhä tyytyväinen systeemiin :)

      Poista