torstai 3. helmikuuta 2011

Keisarin morsiammen leipä

Tämä on oma kasvisversioni Balkanilaisesta `Carska Pita` (Keisarinleipä) leivästä. Alkuperäisessä ohjeessa on kinkkua fetan ja oliivien tilalla, jauhot valkoisia, yrtti persiljaa.
Kertakaikkisen ihanaa vaikka iltapalalla (Keisarin morsiammen) teen kera, eväsleipänä, salaatin kera tai seuraavana päivänä (harvemmin jää) paahdettuna.





4         luomu munaa

100 g  fetajuustoa silputtuna

100 g  juustoa raastettuna

10-15 mustaa kalamata oliivia silppuna

2       säilöttyä paprikaa
           pilkottuna

1 rkl   basilikaa

½ tl    suolaa

2½ dl maustamatonta jugurttia

1 dl    öljyä

4 dl    hiivaleipäjauhoja

1 tl     leivinjauhetta

½ tl    soodaa

1 dl    vehnänalkioita

½ dl   kauraleseitä

 
Vatkaa luomumunat ja jugurtti. Sekoita joukkoon muut ainekset. Paista 30 x 40 cm uunivuoassa 200 asteessa noin 30 - 40 minuuttia.
 
Juustoraasteena olen käyttänyt useitakin eri laatuja ja se onkin vapaasti valittavissa maun mukaan. Tänään raastoin joukkoon mustaa Salaneuvosta.
 
Oliiveissa ja fetassa sama. Itse tykkään mustista Kalamata oliiveista. Vihreissä oliiveissa suosin myös isoja ja kivellisiä.
 
Olen löytänyt Lidlistä ihania paahdettuja paprikoita hapanimelässä liemessä ja useinmiten käytän juuri niitä. Mutta jollei niitä ole, niin kokeile eri merkkiä tai kuullota vaikka pikaisesti paprikaa pannulla. Ja mikä estää paahtamasta itse paprikaa.
Aivan yhtä ihanaa tulee aurinkokuivatusta tomaatista tehtynä..
 
Alkuperäisessä ohjeessa oli auringonkukkaöljyä. Se onkin hyvä. Mulla menee sitä mitä sattuu olemaan. Oliivi, rypsi, auringokukka, avokado.... Ja jos teet aurinkotomaatista niin käytä tomaattien öljyä!!
 
Jauhot, alkiot ja leseetkin on vähän sen mukaan mitä kaapissa on. Speltti- ja grahamjauhot, kaikki leseet ja alkiot käy joukkoon.
Ja erilaisia siemeniä ropsauttelen. Aurinkotomaatista tehdessä pinjan siemenet passaa ihanasti. Myös hieman paahdetut kurpitsansiemenet on namia. Jätä osa pinnalle koristeeksi :)
 
Herkullista makumatkaa.

2 kommenttia:

  1. Kiva blogi sulla! Hauska löytää uusia näpertelijöitä täältä blogien maailmasta. Tuo leipäohje vaikuttaa hyvältä. Täytyypä kokeilla piakkoin reseptiä. Kiitos ideasta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Hellunen :)
    Kävin pikavisiitillä sivuillasi ja pakko palata ajan kanssa uudelleen. Paljon kiinnostavaa :)

    Aina ihanaa löytää lisää samanhenkisiä ihmisiä!

    VastaaPoista