maanantai 7. helmikuuta 2011

Give peas a chance

Unohdin aikaisemmasta kasvissyönti postauksestani kokonaan ihanat kotimaiset herneet!!!! Ne ovat lähiruokaa parhaimmillaan ja kasvissyöjälle hyvä proteiinin lähde muiden ohella. Onhan tietenkin lisäksi kotimainen härkäpapu, mutta laittelen siitä erikseen juttua.
Olen kyllä aina tykännyt herneistä ja tehnyt niistä muutakin kuin hernekeittoa, mutta vasta Jere Niemisen `Herne rokkaa`kirja avasi silmäni sen monipuolisuudelle. Purkkihernekeiton -en edes sen kasvisversion- makuun en ole ikinä tykästynyt, mutta moniaita ohjeita jäi minulle pysyvästi haltuun. Ehdottomasti paras on Salsarokka!



SALSAROKKA

250 g  kuivattuja herneitä

vettä keittämiseen

1        punasipuli

2-3    valkosipulinkynttä

1        paprika

1 prk tomaattimurskaa (tai noin
         ½kg tuoreita tomaatteja pilkottuna)

1 dl   tuoretta basilikaa (tai 1rkl kuivattua)

2 tl    paprikajauhetta

2 tl    rouhittua mustapippuria

1-2 tl chilijauhetta tai tuoretta chiliä

1 tl    suolaa

lipstikkaa ja persiljaa



Liota herneitä kylmässä vedessä vähintään 8 tuntia. Kaada liotusvesi pois.
Keitä herneitä 1-2 tuntia.
Herneiden kiehuessa käsittele muut ainekset.
Pilko sipuli, valkosipulinkynnet ja paprika pieniksi paloiksi. Lisää ne kattilaan kun keitto on puolivalmista. Lisää hieman myöhemmin tomaattimurska tai tuore tomaatti.
Lopuksi mausteet. Listassa mainittujen ohella voit kokeilla myös tabaskoa tai sambal oelek -chilitahnaa.
Tarjoile salsarokka maissilastujen, maustamattoman jugurtin, salsan, hapankorppujen, guacamolen...... kera.

Tämä ohje on likipitäen sama kuin kirjassa. Olisinkohan lipstikan lisännyt.. Chilinä minulla on joko tuore, kuivattu, tahna tai murska.. Mitä milloinkin löytyy.
Jos tätä soppaa jää niin olen seuraavana päivänä sekoittanut joukkoon salsaa ja viipaloinut avokadoviipaleita oheen. Ihan kylmänä maissilastujen kanssa tai lisäkkeenä.




Tässä on Borssirokan ohje.
Ihana, lämmittävä keitto. Ja erittäin maukas varsinkin hapankaalin kanssa. Olen tehnyt tuoreesta kaalista ja hapankaalista. Ja valkosipulihapankaalista.. aaah :)
Smetana on hyvää pinnalla, mutta tuossakin minulla on turkkilaista jugurttia ja murennettua fetaa.



Sopasta laatikkoon.
Peas for pastaman on oma versioni `Herne rokkaa` kirjasta löytyneestä hernerouhemakaroonilaatikosta. Tummasta pastasta ja soijamaidolla, mutta sen voi jokainen säveltää tottumustensa mukaan.

150 g hernerouhetta kuivana
1 Sipuli
1 tl luomu kasvisliemijauhetta
basilikaa, paprikajauhetta, pippuria..
n.1 l täysjyväpastaa
1 l soijajuomaa pinnalle: siemeniä (tai korppujauhetta)


Jos käytät valmista hernerouhetta niin liota rouhetta vähintään noin tunti ennen käyttöä. Keitä hernerouhetta noin puolisen tuntia. Purutuntumaa saa olla koska rouhe menee vielä pannulle ja uuniin, mutta älä jätä liian kovaksi.
Pilko sipuli ja kuullottele sitä öljyssä hernerouheen kera.
Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen ja lisää hernerouheeseen mausteet. Valuta vesi pois pastasta, kaada hernerouheen joukkoon ja sekoita.
Tässä vaiheessa voi vielä tarvittaessa maustaa..
Kumoa voideltuun vuokaan ja kaada päälle soijajuoma. Ripottele pintaan siemenet. Minulla seesamia ja pellavaa. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Maustaa voi oman maun mukaan..


Hernerouhetta kannattaa maustella ihan reippaalla kädellä. Yrtit ja chili maistuu minulle.
Pinnalle roiskin seesamin ja pellavansiemeniä. Kaikki siemenet käy. Terveellisempää kuin korppujauho :)


Eikä tässä vielä kaikki...
Herneestä tekee vaikka tsatsikin tai paistaa pannulla valkosipulinkynsien kanssa ja maustaa yrteillä.
Herneenversot käy salaatista ja herneistäkin tulee makoisa lisä salaattiin.
Hernekeitto ei ole ainoa keitto mitä herneestä voi tehdä.
Ihana kastike tulee kun laittaa herneitä juustokastikkeeseen tai tomaattikastikkeeseen.
Hernerisotto on taivas.
Munakas ja pataruoka...
Tuoreena, sellaisenaan suoraan palosta suuhun kasvimaan reunalla tai torilla :)

Peas, love and harmony!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti