maanantai 7. helmikuuta 2011

Basilika

Minä tykkään yrteistä. Ja olen antanut itseni oppia, että yrteillä on muutakin virkaa kuin maustekäyttö. Ja taas aukesi aivan uusi maanosa Tei-jan-maa-il-maan...

Olen hakenut yrteistä tietoa kirjastosta ja koneelta. Olen laitellut niitä itselleni ylös, mutta alkaa olla jo melkoinen kaaos. Siksipä päätin alkaa kirjaamaan näitä yksitellen tänne. Ovat täällä selkeästi "yrtit" tunnisteen alla, josta ne tarvittaessa löytyy.
Lisäilen varmasti kesän mittaan teksteihin kuvia. Ja tekstikin lisääntynee aina törmätessäni uuteen tietoon. Toivon, että näistä on iloa muillekin kuin minulle. Olen päättänyt tulevana kesänä opetella monta uutta yrttiä, mutta aloitan kuitenkin tutuimmista, joista jo tiedänkin eniten.

Yrtit ovat ihania ♥
 
 
 
BASILIKA  Ocimum basilikum
 
 
 
Minulle basilika on yrteistä rakkain. Sen lämmin sävel sopii lähes kaikkien ruokien rytmiin. 
Sen tuoksu saa veden kielelle ja hyvälle mielelle.
Basilikaa onkin käytetty masennusta lievittävänä rohtona. 
Meillä sen mauste- ja rohdoskäyttö on ollut harvinaisempaa. Ja kyllähän sen ymmärtää, sillä basilika on hyvin kylmänarka yrtti.
Kustaa Vaasa oli 1500 luvulla tuonut basilikaa rohdoskäyttöön Ruotsiin, mutta sen käyttö ei silloinkaan täällä levinnyt. Vasta viime vuosikymmeninä sen käyttö on yleistynyt meidänkin leveyksillä.


Kreikassa basilikaa kutsutaan nimellä "vuorten ilo", koska se kasvaa lämpimillä vuortenrinteillä.
Basilika-sanan arvellaan pohjautuvan Kreikan "basileus" sanasta, mikä tarkoittaa kunigasta. Liekkö johtunee "kunigassalvasta" vai basilikan ylivoimaisesta kuninkaallisuudesta... Kuninkaiden yrtti ja yrttien kunigas.

Basilika on myös varhaiskristillinen palvontapaikka ja Kreikassa basilikaa kasvaakin kirkkojen alttarireunuksilla.
Basiliski taas on kreikkalainen tarueläin, kukonpäinen lohikäärme.
Basilika onkin kerännyt ympärilleen monenmoista myyttiä. Sitä pidettiin paholaisen vertauskuvana ja paholaisen kasvina keskiajalla. Basilika liitettiin vahvasti noituuteen.
Kreikassa kasvia kutsutaan yhä myös "pojan iloksi", mikä viittaa antiikin aikojen vihreään viagraan, jonka tärkeä aines basilika oli. 
Itämailla basilika, Tulas, liittyi kuolemaan. Vainajan pää pestiin basilikavedellä ja lehtiä aseteltiin rinnalle osoittamaan tie uuteen elämään.
Hinduilla on oma pyhä basilikansa Ocimum sanctum. Jumala asui kasvissa, eikä sitä saanut poimia turhaan.
Egyptissä basilikaa on käytetty mm. yhtenä balsamointiaineen osana. Sitä onkin löytynyt vanhoista haudoista.
Nykyään basilikalla on rakkaudenyrtin maine. Ainakin minä rakastan sitä.. ;)


Basilikalajeja on noin 150, joista aromaterapiatarkoitukseen käytetään vain yhtä, vaaleanpunaisin kukin kukkivaa lajiketta.
Basilikalla on ruoansulatusta edistäviä vaikutuksia ja basilikan eteerinen öljy vaikuttaa antiseptisesti ja virkistävästi, auttaa henkiseen väsymykseen, stressiin ja kirkastaa ajatuksia.
Basilikaöljy voi auttaa päänsärkyyn ja pahoinvointiin. Sillä on lämmittäviä vaikutuksia, joten sopii hyvin jalkakylpyihin ja kasvovesiin.
Basilikaöljyn on sanottu virkistävän tehokkaammin kuin kupillisen mustaa kahvia.  Se on myös luokiteltu yhdeksi parhaista hermoja vahvistavista eteerisistä öljyistä.
Basilika luokitellaan sensualisoivaksi afrodisiseksi öljyksi. Se luo sympatiaa kahden henkilön välille. Öljy stimuloi lisämunuaiskuoren toimintaa, joka tuottaa mieshormoneja ja vaikuttaa myös estrogeenituotantoon. Juuri siksi siitä voi olla apua esim. kuukautiskipujen hoidossa.
On myös käyttökelpoinen öljy ruuansulatusvaivoihin ja lihasrasituksiin. Japanissa basilikaa käytetään reumatismin hoitoon ja kihtioireiden lievittämiseen.
  
 
Basilikaa kannattaa viljellä kasvihuoneessa tai ikkunalaudalla. Avomaalla kasvatettaessa olisi hyvä tehdä lämmin kohopenkki, käyttää esikasvatettuja taimia ja pitää käsillä hallaharsoa. Myös lämpölava on yksi tapa kasvattaa avomaalla.
Mullan pitäisi olla ilmavaa ja kompostoitua. Maltillinen lannoitus on hyväksi.
Itse en malta olla nyppimättä lehtiä jatkuvasti. Ihan pienet taimet voi harventaa syömällä ne.. Ja oksien katkominen on hyväksi basilikalle. Ei kasva pitkää, harvaa hujoppia vaan se haarautuu ja tekee runsaasti lehtiä.
 
 
Tiesittekö, että basilikan on sanottu suojaavan kotia :) ja kotipuutarhassa basilikaa voi käyttää karkotekasvina torjumaan tuholaisia. Parvekkeella ja ovenpielissä basilika estää kärpäsien tuloa sisälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti