torstai 1. tammikuuta 2015

Ei lupauksia, mutta haasteita

tulevalle vuodelle. Otin nimittäin vegaanihaasteen vastaan.
Aika paljon teen nytkin vegaanista ruokaa, mutta enemmän lakto-ovo kasvisruoalla käyn. Haen koko ajan lisää ideoita ja hyviä reseptejä korvatakseni maitotuotteet ja kananmunat. Ja tässä sopassa on mukana myös koko perhe.. eli kaikki testataan 10 - 47 ikähaitarin omaavan raadin kautta. Ja yhtä usein tulee tyrmäys kuin yläpeukku, pakko myöntää ;)

Kananmunia en ole aikoihin enää pystynyt syömään muutoin kuin leivotuissa jutuissa. Imelissä ja suolaisissa. On vain tullut stoppi, liian hapokasta? Sama on monissa maitotuotteissa.
Maustamaton jugurtti on helppo korvata esim soija- tai kaurajugurtilla, mutta pienemmässä kaupungissa ei vegaanisia juustoja hyllyt pursua. Ja rahkalle vastava tuote on hakusessa.. Mietinnässä on ollut myös vegaanisen tuorejuuston resepti... Että ihan mielenkiinnolla odotan tulevaa kuukautta. Uskaltaisikohan luvata raportointia tänne... ;)

Laitan nyt kuitenkin pari unohtunutta päivitystä liittyen tähän aihe-alueeseen ;)

Halloweenin jälkeen testasin mustapapuspagetin.


Tarkoitus oli tehdä halloweeniksi jotain ällön näköistä matopataa, mutta koska tilasin spagetit (paikallinen luontaistuotekauppa ei saanut tilattua) niin ne myöhästyivät h-hetkestä :(
Joten ihan tavan tomaattipohjainen kastike testiseurana.




Kuullottelin sipulit (tavan ja valkosipuli) runsaassa öljyssä ja lisäilin mausteet. Päälle pari dl soijarouhetta ja noin desi punaisia linssejä. Joukkoon tetra tomaattimurskaa ja kuivattuja yrttejä. Mukaan voi vielä raastaa porkkanan, palsternakkaa tai kesäkurpitsaa, paloitella paprikaa, yrttejä... Annetaan muhia, lisätään tarvittaessa tomaattimurskaa ja maustetaan. Linssit saa kypsyä mössöksi, ne suurustavat kastikkeen..


Tästähän olisi helposti saanut vihreillä oliiveilla yms. aika karsean näköistä..
Mutta maku. Perheen aikuiset söi mukisematta ja minä suostuisin syömään toistekin. Perheen lapset moittvat koostumusta, maku oli hyvä. Koostumus oli tosiaankin "sitkeämpi", tiiviimpi.. Ja itsekin pidän täysijyväspagettia miellyttävämpänä koostumuksensa ansiosta. Mutta äkkiä tähän tottuisi.
Ainakin jos tätä olisi helpommin saatavilla. Tulee turhan kalliiksi tilata.


Jamie Oliverilta opin säästövinkin jo aikaa sitten. Taas niin helppo, että teki mieli paukuttaa päätä seinään "no niimpä tietenkin, miksei tuota itse tajunnut!!!!!"
Banaania olen ennenkin pakastanut, mutta että tehdä valmita sekoituksia.. No, nythän niitä saa kaupan pakastealtaasta valmiina ;)


Paljon hedelmiä kulhossa menossa entisiksi.
Nyt joulun alla tuli ostettua mm klementiinejä niin paljon ettei enää keneenkään uponnut. Banaanien kanssa samaan pussiin ja pakkaseen. Tässä on pyöräytystä vaille valmis smoothie.


 Kukaanhan ei kiellä tekovaiheessa lisäämästä vaikka avokadoa.. (senkin voi muuten pakastaa!!)




Nyt on ollut testissä myös chian siemenet. Veden kanssa niiden nieleminen alkoi tökkiä, mutta smoothieseen lisättynä ne eivät häiritse. Olen yleensä laittanut ne surautuksen jälkeen, antanut liota ja juonut pois. Vaikka lisäisin ne surautusvaiheessa niin annan silti smoothien liota hetken. Ei voi korostaa tarpeeksi kuinka tärkeää on liottaa chian siemeniä!

Nytpä sitten palataan hetken herpaantumisen (lue: suklaasyöpöttelyn) jälkeen ruotuun, jotta vältytään vakavammilta seurauksilta..



Kokeilkaapa tekin vegaanihaastetta! Liittyä voi myös facebookin kautta jos siellä olette. Luvassa varmasti paljon hyviä vinkkejä ja ideoita..





3 kommenttia:

  1. Kokeilin itsekin mustapapuspagettia, mielenkiintoinen tuttavuus. Kesti hyvin uudelleen lämmityksen, mutta koostumuksessa oli sitä jotain. Taisi löytyä tarjouksesta Hyvinvoinnin tavaratalosta.
    Olen tehnyt banaaneista, kaakaojauheesta ja chia- siemenistä jälkiruokaa, suosittelen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä chisuklaamoussea on pitänyt itsekin kokeilla! Luin ohjeesta jossa oli mantelimaitoa, kaakaojauhoa ja chiaa, mutta tuo banaani on varmasti myös hyvä!!

      Poista
    2. Siis chiasuklaamoussea eikä chisuklaa.. :D

      Poista