keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Kuinka Bifidus taloon saapui

Maitohappobakteerit on toimineet minulla aina esimerkiksi antibioottikuurin tai vatsataudin yhteydessä. Jatkuvaan käyttöön ovat kyllä minulle turhan arvokkaita, niimpä innostuin isosti kun luin Karppaus ja perhe sivuilta kefiirin siemenestä!! Täh!
Piti taas ihmetellä, että miten sitä on kuvitellut, jotta isoäidin isoäidillekin on Valio kefiiriä valmistanut?!?! No, joo-o..
Jaa-a, olisikohan fiksumpaa ottaa tämä probiootti ihan ruokavalioon, kuin napsia kalliita kapseleita? Sitäpaitsi, onhan se ollut osana ruokavaliota nykyihmiselläkin. Me vain tykkäämme noutaa sen hyllystä/kylmäkaapista siististi muoviin puettuna ja kauniisti pakattuna. Että vatsa "Relaisi", eikä vatsan toiminnan ongelmat estäisi meiltä kivaa inkkarileikkiä lastenlasten kanssa..



Enempi kun luin, niin opin ja kiinnostuin. Googlasin ja kiinnostuin lisää. Päätin sitten tilata itselleni kefiirin siemenen. Tämän sainkin kätevästi samasta Kotiäidin blogista. Omaa pikku Bifidustani odotellessa (kuvassa juuri kotiutuneena) plarasin innokkaasti nettiä ja kuinka olenkin taas -ah- niin viisas!

Opin historiasta:

  • Kefiiri on alun perin Kaukasukselta ja Tiibetistä kotoisin oleva maitojuomaa.

  • Kefiiriä on valmistettu tuhansia vuosia Kaukasuksella lehmän- ja vuohennahkaisissa säkeissä. Uutta maitoa lisättiin viljelmään sitä mukaa kun valmista kefiiriä juotiin. Legendan mukaan kefiirin siemen oli profeetta Muhammadin lahja seudun asukkaille. Paikalliset vartioivat juomaa mustasukkaisesti, jotta se ei menettäisi parantavaa voimaansa. Marco Polo tutustui vastaavanlaiseen maitojuomaan matkoillaan.

  • Tarina kertoo edelleen, että 1900-luvun alussa venäläiset lääkärit halusivat käsiinsä kefiirin siemeniä potilaitaan varten. Matkaan lähetettiin kaksi juustotehtailijaa, Blandovin veljekset. Siemenen viekoittelussa syöttinä käytettiin kaunista venäläisnaista Irina Saharovaa, jonka tehtävänä oli hurmata paikallinen ruhtinas. Suostuttelu ei kuitenkaan tuntunut tuottavan tulosta, joten seurue lähti pettyneenä kotimatkalle. Irinaan mieltynyt ruhtinas lähetti miehensä ryöstämään Irinan itselleen morsiameksi. Tämä kuitenkin pelastettiin naimakaupalta, ja tsaari määräsi ruhtinaan antamaan Irinalle korvaukseksi kefiirin siemeniä. Näin kefiiri saapui Venäjälle, jossa sitä alettiin valmistaa teollisesti. Vielä nykyäänkin kefiiri on suosituinta Venäjällä ja Itä-Euroopassa sekä kaakkoisessa Aasiassa.


Opin terveysvaikutuksista
  • Kefiirin ja muidenkin fermentoituneiden maitotuotteiden myönteisiin terveysvaikutuksiin on uskottu jo kauan: kefiiriä käytettiin muun muassa tuberkuloosin hoitoon. Sen lisäksi, että kefiiri sisältää useita vitamiineja ja hivenaineita, sen väitetään hoitavan lukuisia sairauksia, pidentävän elinikää ja olevan hyväksi ruoansulatukselle. Erään tutkimuksen mukaan kefiiri saattaa suojata allergioilta. Venäläiset puolestaan käyttävät kefiiriä krapulalääkkeenä, koska se sisältää hieman alkoholia.

Tohtorit suosittelee:
  • Monet eri kulttuurit väittävät keksineensä jugurtin, mutta kukaan ei kiistä tämän 2000 vuotta vanhan ruoan terveysvaikutuksia. Jugurtin valmituksen ollenainen osa, käyminen, synnyttää satoja miljoonia probioottisia organismeja. Nämä bakteerit hyödyttävät ihmistä monella tapaa, muun muassa vahvistamalla immuunijärjestelmää ja tarjoamalla suojaa syöpää vastaan. Kaikki jugurtit eivät kuitenkaan ole probioottisia, joten se kannattaa tarkistaa pakkauksen kyljestä. Syö tätä kalsiumia ja proteiinia runsaasti sisältävää tehoruokaa vähintään desi päivittäin.VAIHTOEHTOISESTI: Kefiiri-juoma tai soijajugurtti.
Ja veteraaniurheilja uskoo myös bifidukseen
  • Noin 70 prosenttia immuunijärjestelmästämme sijaitsee vatsan alueella. Lukuisissa rauhasissa, limakalvoilla ja lymfaattisessa järjestelmässämme käydään sotaa vieraita tunkeilijoita vastaan. Rohkeimpien kannanottojen mukaan suoliston kunto määrittelee sen miten terveitä me olemme. Probioottisia maitohappobakteereja sisältäviä hapanmaitotuotteita on jo pitkään kehitetty tavoitteena vaikuttaa ruoansulatuskanavan toimintaan ja terveyteen. Hypoteettisena mekanismina näille vaikutuksille on mm. bakteerien välinen kilpailu ruoansulatuskanavassa ja eri bakteerikantojen kyky erittää kilpailevien lajien kasvua estäviä aineita.
○○○○

Ja nyt!! Herätän uinuvan pikku Bifidukseni päiväunilta ja tunnen Tiibetin vuoriston raikkaan tuulahduksen kasvoillani..
Bifidus pääsi pieneen määrään maitoa (lasipurkin puhdistin varmuuden vuoksi keittämällä), jossa se minun tuijotukseni alaisena heräilee. Ohjeissa on ravistelua ja heräilymaidon vaihtamista. Sitten haetaan kermaa tai luomumaitoa...


♫♫♪♫♪♪ Heerää jo, heerää jo!! Kefiiriksi muutu, kefiiriksi muutu... ♪♪♫

Bifiduksen torkkuessa otan vielä selvää vesikefiiristä.
Tiedän jo, että sillä saa esimerkiksi siideriä sihtaamattomasta omenamehusta (sssshhhh, siitä ei saa vielä kertoa miehelle!) ja juomaa lisäämällä veteen sienen lisäksi esimerkiksi taatelia ja sen lisäksi siruunaa.
Mutta sitä en tiedä, että voiko sen tehdä tästä samaisesta maitosienestä vai tarvitaanko erikseen vesisieni tms...
Juuh, otamma selvää...

6 kommenttia:

  1. Olipas hieno juttu!!
    Linkitän tämän mun blogiin :)

    VastaaPoista
  2. Niin tosta vesikefiiristä!
    Pitää olla oma sieni!
    Maitokefiirin voi muuttaa, mutta kuulemma todella työläs ja ei ehkä onnistu.
    Minulla on vesikefiiri myös mielessä!
    Sen vesikefiirin vois totuttaa kookosmaitoonkin!!
    Vähänkö varmaan hyvää!

    VastaaPoista
  3. Kiitos tiedosta!
    Ja ilmoittelehan jos saat vesikefiirin käsiisi (teen samoin?).
    Olen ensimmäisenä poikaslistalla!!!

    VastaaPoista
  4. Kuule surffailin netissä ja saa nuista maitokefiireistäkin kookokseen!?
    Yritin löytää tietoa, pitääkö vähän kerrallaan totuttaa vai ei.
    Mutta en löydä oikein tarkkaa.
    Ajattelin kokeilla vaikka 50/50

    VastaaPoista
  5. Anteeksi tämä viesti terrorismi...
    Mutta nyt löysin ohjeen.
    http://kefirgrains.info/coconutmilkkefir/
    Eli ilmeisesti aina välillä kookosmaitoon ja sitten takaisin maitoon.
    Ehkä kefiiri ei pysty kasvamaan pelkässä kookoksessa? Mutta pitää kokeilla tätä. Kuulemma niin hyvää :)

    VastaaPoista
  6. :D Hienoa!
    Mietin, jos ei vesikefiiriä löydy niin koetan ainakin muuttaa.. Onnistuiskohan porttiteoria? Ensin kookokseen ja sit veteen?
    Mutta seuraan innolla sinun kookoskokeiluja. Meillä heräillään vielä ;)
    Elämme mielenkiintoisia aikoja...

    VastaaPoista